top of page

Promluvte si se svými dětmi o sexuálním násilí | RAINN




Plánování rozhovoru s dítětem o zásadách bezpečnosti a prevenci sexuálního násilí může být pro mnohé z nás stresující. Autoři metodiky ale tvrdí, že není čeho se obávat. Témata jako zneužívání nebo sexuální napadení mohou být totiž přirozenou součástí běžných rozhovorů o bezpečnosti, které už s dětmi vedete — například o tom, kdy je správně se ozvat, jak se postarat o přátele a jak naslouchat svým instinktům. Klíčem k úspěchu je začít o nebezpečí sexuálního násilí mluvit brzy, nejlépe už když jsou vaše děti malé. Další zásadou je mluvit o těchto tématech často a přímo.

 

Odpovědi na další otázky související s tématem prevence sexuálního násilí Vám přináší soubor metodik významné americké organizace RAINN. The Rape, Abuse & Incest National Network (RAINN) je neziskový subjekt věnující se prevenci sexuálního násilí a podpoře obětí sexuálního napadení.

 

RAINN je největší organizací tohoto typu ve Spojených státech amerických a na webové platformě rainn.org provozuje National Sexual Assault Hotline, stejně jako linku důvěry Ministerstva obrany USA. Rozhodli jsme se využít zkušeností odborníků RAINN a obohatit tuzemskou literaturu překlady jejich metodik. Překlad a grafická úprava souboru celkem pěti metodik vznikly na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci pro portál Pečuji o sebe... a své žáky v rámci oficiální spolupráce s RAINN.




Přeloženo z anglického originálu Talking to Your Kids About Sexual Assault. Překlad adaptovaný na české podmínky publikujeme s laskavým svolením organizace RAINN. Na stránkách metodiky najdete tipy na to, kdy s rozhovory začít, jak je vést a o čem vlastně mluvit, když chceme přispět k tomu, aby bylo naše dítě v bezpečí.

 

Překlad Klára Vražinová

Jazyková korektura a redakce Petra Šobáňová

Grafická úprava Petra Šobáňová

Překlad a grafická úprava vznikly na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci

 

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page