top of page

Pracovní listy k tématu emocí

Pomocí pracovních listů, jež byly vytvořeny jako didaktický prostředek pro některé konkrétní lekce, se můžete zamyslet jak nad základními emocemi, tak nad bohatou škálou různých odstínů lidských emocí. Listy si může stáhnout v plnobarevné i černobílé verzi a využít je buď pro svůj osobní monitoring emocí, anebo pro své žáky a žákyně ve výuce. 




Základní emoce


List nabízí přehled základních emocí. Jejich podrobnější výčet se nachází na dalším listu. Na oblast tělesného prožívání emocí se zaměřuje např. lekce Jsem krajina.





















Barevná verze ke stažení:






















Černobílá verze ke stažení:



Jak se můžeme cítit?


Výčet různých odstínů lidských emocí by mohl být nekonečný. Pro naše duševní zdraví je důležité vnímat své emoce — včetně těch náročných nebo nepříjemných — a učit se rozumět tomu, co může být jejich spouštěčem. Pokud dlouhodobě pociťujeme převážně emoce zatěžující, negativní, je na místě zpozornět a více pečovat o své emoční zdraví.






















Barevná verze ke stažení:
























Černobílá verze ke stažení:




Monitoring emocí — check list


K péči o emoční zdraví a vůbec k celkové duševní hygieně a péči o celkové zdraví můžete udělat jednoduchý krok: začněte své emoce monitorovat! Stačí chvilka večer a vaše prožívání a celkový stav se může rychle proměnit k lepšímu!



Barevné verze ke stažení:


























Černobílá verze ke stažení:




Námět a grafika © Petra Šobáňová

© Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci, 2024 


Vzniklo na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci v rámci edice Pečuji 

o sebe... a své žáky 


Comments


bottom of page