top of page

Povídavý skicák | Terezie Tomková & Petra Šobáňová, 2024



Povídavý skicák je jedinečnou edukativní pomůckou — jak pro jednotlivce, kteří chtějí podpořit svou kreativitu a pracovat na vlastní duševní hygieně, tak pro žáky 2. stupně základních škol a 3. stupně středních škol a pro další mladé dospělé.


Skicák vychází k poetiky a tvůrčích nápadů a ilustrací mladé výtvarnice a studentky učitelství výtvarné výchovy na PdF UP v Olomouci Terezie Tomkové. Její ilustrace — které jinak i s originálními slovními komentáři zveřejňuje na svém Instagramu — jsou základem skicáku, který je určen k libovolnému dotváření. Uživatelé do skicáku mohu psát, kreslit, malovat, rýt, dělat otvory nebo lepit. Kromě toho se ale mohou inspirovat nepřebernými nabídkami tvůrčích zadání. Ta částečně vycházejí ze slov, která Terezie zanechala u každé ilustrace, a částečně z vizuality a výrazových prostředků daného obrazu.


Zadání jsou připravena ve dvou ucelených sadách karet: jedny jsou univerzální a mohou být využity libovolně ke každé z ilustrací a jedny představují vždy jeden nápad autorky připojený přímo k vybranému obrázku.


Materiál mohou bez obav využít také učitelé a učitelky, a to nejen ve výtvarné výchově. Zadání plně odpovídají kritériím kvalitních tvůrčích úloh a svou jednoduchostí se mohou stát východiskem pro plánování krátkých vyučovacích jednotek. Jedinečná poetika ilustrací a mile praštěné úkoly vnesou do vyučování hravost, smích a uvolnění. Kresba nebo jiná rukodělná činnost žákům nabídne potřebnou abreakci, tvůrčí psaní povede žáky k budování komunikační kompetence, reflexe a sebevyjádření. Tím se Povídavý skicák stává také prostředkem sebepoznání, duševní hygieny a pomocníkem pro relaxaci a bezpečné odžívání emocí.



Ilustrace © Terezie Tomková, 2024

Námět a grafika © Petra Šobáňová


© Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci, 2024


Vzniklo na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci v rámci edice Pečuji

o sebe... a své žáky







Karty k Povídavému skicáku najdete ke stažení zde.


Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page