top of page

Pokreslený sešit — aktivity, které dětem pomáhají odžít náročné emoce

Pokreslený sešit je originální didaktický prostředek určený žákům a žákyním základních škol. Pokreslený sešit jsme v tištěné i on-line verzi připravili původně pro děti z Ukrajiny, které u nás hledají útočiště před válkou. Chtěli jsme jim dát najevo, že jsou tu vítány a že se o ně zajímáme. Že si přejeme, aby se u nás cítily v bezpečí, a že je chceme povzbudit, aby se kresbou podělily o své pocity. Když jsme ukrajinskou verzi chystali do tisku, řada lidí se nás ptala, jestli náš sešit nabídneme také v češtině – že by se mohl líbit také českým dětem.

 

A proč vlastně ne? Podobný sešit přece může využít kdokoliv! Lze do něj kreslit nebo psát o radostech nebo obavách, o tom, co máme rádi, a co nám třeba dělá starost. Náměty vedou děti k tomu, aby se zajímaly o svět okolo a aby vyjadřovaly své emoce. Nabízíme jim možnost zastavit se, zamyslet se, vyjádřit, co se jim honí hlavou, a uplatnit svou představivost. Tajně doufáme, že náš sešit nebude nakonec jen počmáraný, ale také léčivý. A to se může hodit úplně každému, nebo ne?

Jak náš sešit vypadá? Velmi jednoduše! Každá stránka obsahuje obvykle jednovětné zadání a prostor k volnému črtání, zamyšlení, uvolnění a sebevyjádření.

Ukázky několika jednotlivých stran Pokresleného sešitu; plnou verzi v obou jazykových mutacích lze stáhnout na metodické platformě Bez názvu. Nedatováno., k níž se dostanete poklepáním na bannery.



STÁHNĚTE SI:



Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page