top of page

Lucie Váchová. 2024. Duševní hygiena, sociální dovednosti a zvládání stresu




Být učitelem je krásné. Bez nadsázky je — nebo alespoň pro velké množství učitelů to tak platí — posláním. Učitelé se nesmazatelně zapisují do duší svých žáků a studentů a obrovskou měrou se podílejí na budování nových generací, jejich vzdělanosti, schopnosti rozumět světu a poradit si se životem. V učitelském povolání dochází k mnoha krásným, úsměvným i dojemným okamžikům, chvílím, kdy učitel/ka cítí, že vytváří spolu se svou třídou jeden živoucí organismus, který kooperuje a tvoří něco nového, organismus, v němž každý nějak svým dílem a dle svých schopností přispívá k celku. Mnohdy zpovzdálí sledují své bývalé svěřence na jejich pouti a prožívají jejich úspěchy nebo i prohry — a i oni sami se k nim často i po letech hlásí a vzpomínají na to, jak je daný učitel/ka ovlivnil/a, nasměroval/a či jak jim pomohl/a. Učitelé — ať již v dobrém, nebo ve zlém — se nesmazatelně vrývají do duší těch, které vzdělávají a vychovávají.


Nebo ne?

Učitelství je náročné, vyčerpávající a mnohdy i úmorné. Někdy bývá obtížné ráno vstát a s představou Sisyfa vyrazit do práce, znovu a znovu se pokoušet čelit všem výzvám, které den, děti, jejich rodiče, kolegové, byrokracie i vlastní únava a stres přináší. Někdy vzájemná chemie mezi učitelem a třídou nefunguje, nedaří se to, co jindy nebývá problém, někdy chybí podpora či povzbuzení od nadřízených nebo kolegů. Přidávají se osobní či rodinné potíže a cesta se zdá nekonečná a někdy snad i zbytečná.

Tento materiál si klade jeden jediný cíl. Podat všem těm odvážným, kteří si toto povolání zvolili, pomocnou ruku ve chvíli, kdy začne ubývat jednorožců a přibývat balvanů na strmé cestě vzhůru. Nebo i těm, kteří si — i když je vše zalité sluncem — chtějí rozšířit obzory, zjistit o sobě něco nového a v rámci hesla „kdo je připraven, není překvapen“, mít v zásobě pár „trumfů“ do zásoby. Neslouží k tomu, abyste byli po odborné stránce lepší učitelé, naučili se nové didaktické metody či přístupy, ale směřuje především k tomu, abyste našli cestu k sobě samým, rozuměli svým pocitům a obavám, lépe komunikovali s druhými a zvládali mnohé překážky, které na vás na vaší životní pouti čekají.

 

Jak pracovat s tímto textem?

Publikace je rozdělena do několika tematických oblastí. Na cestu sebeobjevování a práci se sebou samým se můžete vydat chronologicky a procházet jednu část za druhou, nebo si můžete dle témat vybírat to, co vás nejvíce osloví. Samozřejmě ne všechna témata můžete považovat za pro vás důležitá, ne ve všech oblastech musíte cítit, že vás „tlačí bota“, nebo nemusíte cítit potřebu se jim věnovat. To je zcela v pořádku. Možná jejich význam objevíte časem. Vzhledem k tomu, že se jedná především o práci se sebou a na sobě, je nezbytné na to být správně naladěn a připraven.


Užitečná publikace s řadou praktických cvičení pro vlastní využití, ale i pro adaptaci do výuky na školách


Comments


bottom of page