top of page

Když máte podezření, že dítěti někdo ubližuje | RAINN




Je zajisté dobře, že se v současnosti stále více hovoří o zásadách bezpečnosti a prevenci sexuálního násilí. Přesto je sexuální obtěžování, zneužívání a jiné sexuálně motivované násilí stále realitou. Jak poznat, že se něco nežádoucího děje dětem, jež jsou nám svěřeny? Tato otázka jistě pálí nejen rodiče, ale také učitele a další pedagogické pracovníky, kteří přicházejí do styku s dětmi a potenciálními oběťmi sexuálního zneužívání.

Odpovědi Vám může přinést soubor užitečných metodik významné americké organizace RAINN. The Rape, Abuse & Incest National Network (RAINN) je neziskový subjekt věnující se prevenci sexuálního násilí a podpoře obětí sexuálního napadení.

 

RAINN je největší organizací tohoto typu ve Spojených státech amerických a na webové platformě rainn.org provozuje National Sexual Assault Hotline, stejně jako linku důvěry Ministerstva obrany USA. Rozhodli jsme se využít zkušeností odborníků RAINN a obohatit tuzemskou literaturu překlady jejich metodik. Překlad a grafická úprava souboru celkem pěti metodik vznikly na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci pro portál Pečuji o sebe... a své žáky v rámci oficiální spolupráce s RAINN.




Přeloženo z anglického originálu If You Suspect A Child Is Being Harmed. Překlad adaptovaný na české podmínky publikujeme s laskavým svolením organizace RAINN.

 

Na stránkách této metodiky najdete základní oporu pro identifikaci možných rizik a dozvíte se, že zneužívání sice není vždy doprovázeno jasně viditelnými známkami, přesto existují varovné signály, jimž je třeba věnovat pozornost. Naučíte-li se je rozpoznat, můžete jednou nějakému dítěti zachránit život. U dítěte můžete zaznamenat změny chování, ale i fyzické změny. Přečtěte si, jaké varovné příznaky signalizují, že dítě může být zneužíváno!

 

 

Překlad Klára Vražinová

Jazyková korektura a redakce Petra Šobáňová

Překlad a grafická úprava vznikly na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci

 

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page